Soepdieet – Werkt Dit Dieet?

soepdieet

Veel mensen houden van soep. Het is dan ook niet gek dat een soepdieet als een aantrekkelijk dieet wordt gezien. Het is echter belangrijk, als je van plan bent om eraan te beginnen, dat je er meer vanaf weet.

Een soepdieet is namelijk niet zomaar een dieet, het is een crashdieet. Dat wil zeggen dat je veel minder calorieën tot je neemt, dan de hoeveelheid calorieën die je dagelijks nodig hebt. Ondanks dit, heeft het soepdieet ook voordelen.

Het ontstaan van het soepdieet?

Een soepdieet bestaat al heel lang. Het is ontstaan halverwege de 20e eeuw en is daarmee een van de alleroudste diëten. In de jaren 50 van de vorige eeuw was het dieet gebaseerd op koolsoep. In de loop der jaren zijn er vele varianten op het soepdieet ontstaan. Het dieet werd vooral bekend door Margaret Danbrot. Zij publiceerde er een boek over: The New Cabbage Soup Diet.

Wat is het soepdieet?

Als je af wilt vallen door middel van een soepdieet, dan doe je een week lang het volgende:

• dagelijks onbeperkt eten van zelfgemaakte soep, die gemaakt is van verse producten
• een aantal extra’s tot je nemen, zodat je de minimale energie tot je neemt

Wat de extra’s zijn, verschilt per dag. Het is zo minimaal mogelijk om een maximaal afval resultaat te bereiken. Zo krijg je met dit dieet 800 tot 1000 kilocalorieën binnen. Dat is een stuk minder dan de aangeraden hoeveelheid van 2000 tot 2500 kilocalorieën. Het idee is dat het restant van de energie door je lichaam uit je eigen voorraad wordt gehaald.

De nadelen van het dieet

Elk dieet heeft voor- en nadelen. Net zoals elk crashdieet, waarbij je veel minder calorieën tot je neemt, dan de hoeveelheid calorieën die je dagelijks nodig hebt, heeft ook het soepdieet ernstige nadelen. Overweeg je het dieet te volgen, lees dan eerst deze nadelen goed door.

• De kilo’s die je kwijtraakt, worden niet uit lichaamsvet gehaald. De restant energie, die je naast de soep en extra’s nodig hebt, wordt niet uit lichaamsvet gehaald, maar uit vocht en spiermassa. Pas als al je spieren energieloos zijn, verbrandt je lichaamsvet.
• Na het dieet zal de vochtbalans en spiermassa zich herstellen, waardoor de kilo’s er weer aanvliegen. Doordat je lichaam op het dieet is ingesteld, is je metabolisme vertraagd en ga je nu extra kilo’s aankomen. Dit heet ook wel het jojo-effect.
• Met het dieet leer je niks over calorieën, beweging en sport. Dat komt doordat het soepdieet je precies vertelt wat je moet eten en je daar totaal niet over na hoeft te denken. Ben je klaar met je dieet, dan ga je zeer waarschijnlijk weer door met je oude eet- en beweegpatroon, waardoor je weer terug bent bij af.
• Soep vult niet. Dat wil zeggen dat soep je honger niet stilt en je dus al snel weer een rommelende maag krijgt.
• Soep verveelt snel. Ook al hou je veel van soep. Elke dag soep eten is niet leuk. Dat komt vooral, doordat in de soep die je eet bij het soepdieet, geen zout mag zitten, waardoor de soep flauw smaakt.

De voordelen van het dieet

Hoewel de nadelen van het soepdieet ernstig zijn, zijn er toch ook voordelen aan het dieet. Dat zijn de volgende.

• Het dieet duurt slechts zeven dagen. Dat is goed vol te houden.
• De voorbereiding is minimaal. Je hoeft enkel de soep te maken. Heb je hem gemaakt, dan kun je er drie dagen of zelfs een hele week van eten.
• Je kunt het dieet herhalen, zo vaak als je wilt. Zorg er wel voor dat je lichaam tussendoor voldoende tijd heeft om te herstellen: om de gemiste voedingsstoffen weer aan te vullen. Neem hiervoor minimaal een week pauze.
• Het dieet laat snel resultaat zien. Ook al wordt je spiermassa en vocht afgebroken in plaats van vet, toch verlies je al snel kilo’s en dat is te zien op de weegschaal. Dit is natuurlijk een goede stimulans om ermee door te gaan, wellicht ook om je levensstijl na het dieet te veranderen.
• Tijdens het dieet worden opgeslagen gifstoffen uit je lichaam afgevoerd. Dat komt doordat je veel water tot je neemt en je lichaam als het ware wordt schoongespoeld. Je voert op deze manier gifstoffen via de natuurlijke weg af.

Bedankt voor het lezen van dit artikel. Ben je momenteel bezig met afvallen?

Meld je dan aan voor onze community waarin je in contact komt met andere mensen die bezig zijn met afvallen. Meld je hier aan >

P.S. Wij vinden het leuk als je hieronder een reactie achterlaat ?

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: